Facebook
Liczba odwiedzin

Dzisiaj: 99
W sumie: 42534

Kalendarz

Faza księżyca

 

BAŻANT DUSZONY

 

SKŁADNIKI:
bażant
2 marchewki
średnia cebula
7 dag tłuszczu
1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
filiżanka kwaśnej śmietany
skórka z 2 cytryn
sól
pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Bażanta wypatroszyć, umyć pod bieżącą wodą i włożyć do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Marchewki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Marchewkę, cebulę, skórkę otartą z cytryn i przyprawy dołożyć do garnka. Wszystko razem, dusić do miękkości na wolnym ogniu, podlewając co jakiś czas czerwonym winem. Następnie wyjąć mięso, poczekać chwilkę, aż nieco ostygnie, podzielić na porcje. Wywar przecedzić, wymieszać dokładnie z kwaśną śmietaną i zagotować. Tak przygotowanym sosem polać bażanta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

BAŻANT PO STAROPOLSKU

Przepis pochodzi z 1928 roku.


Składniki:
bażant 1 tuszka
słonina świeża pokrojona w paski 10 dag
sól
słonina świeża 3 szerokie plastry
tłuszcz 3 łyżki
skóra z chleba owalnego kilogramowego
masło 2 łyżki
tara bułka 3 łyżki

Sposób przygotowania:
Od tuszki skruszałego, nie oskubanego bażanta odciąć szyję, ogon oraz skrzydła razem z piórami i pozostawić je w zimnym, przewiewnym miejscu.

Tuszkę oskubać, wypatroszyć, opłukać i osuszyć, naszpikować paskami słoniny, osolić wewnątrz i z zewnątrz, obłożyć plastrami słoniny.
Owiązać nitką i pozostawić w chłodzie na 24 godz.

Po upływie tego czasu umieścić na rożnie i piec polewając gorącym tłuszczem.
Owalny chleb przekroić poziomo i z wierzchniej części wydrążyć miękisz.

Skórę z chleba posmarować masłem i umieścić w gorącym piekarniku, by zrumieniła się jak grzanka.
Pod koniec pieczenia bażanta obsypać tuszkę stopniowo ze wszystkich stron tartą bułką, polewając tłuszczem, aż utworzy się rumiana skorupka.

Głowę, ogon i skrzydła bażanta włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika.
Upieczonego bażanta zdjąć z rożna, usunąć nitkę przywiązującą plastry słoniny i ułożyć go na podłużnym półmisku, na grzance, przymocowując do upieczonej tuszki szyję z głową, skrzydła i ogon wraz z piórami.

Pióra wygładzić palcami umoczonymi w roztopionym tłuszczu.
Półmisek obok grzanki z bażantem udekorować zieloną sałatą lub jarmużem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------