Facebook
Liczba odwiedzin

Dzisiaj: 15
W sumie: 59481

Kalendarz

Faza księżyca

 


 

Boczek i żeberka dzika z grilla

 

SKŁADNIKI:

Mięso:

3 kg boczku z dzika z żeberkami

 

...inne składniki:

marynata do dzika

papryka, sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyścić mięso z błon i powięzi.

Oddzielić żeberka od boczku. Pokrajać boczek w plastry o grubości około 1,5 cm, a żeberka w kawałki (po dwie kości).

 

Pokrajane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

 

Po wyjęciu z marynaty mięso umyć i oczyścić z przypraw.

Piec na grillu na średnim węglu przez około 30 minut przekładając i smarując pozostałą marynatą.

 

Smacznego

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kotlety mielone

z dzika

 

SKŁADNIKI:

Mięso:

1 kg mięsa drobnego z dzika

 

...inne składniki:

1/2 łyżki suszonego majeranku

1/4 łyżeczki kolendry

1/4 łyżeczki rozmarynu

1/4 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki winnego octu

1 jajko

1/2 czerstwej bułki

1 duża cebula

1/3 główki czosnku

2 łyżki tartej bułki.

2 łyżki smalcu

sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso zmielić na grubym sitku przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.

Na 1/2 łyżki smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem na złoty kolor. Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem.

Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce.

Smażyć na smalcu na jasno-brązowy kolor i układać warstwami do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. i włożyć kotleciki na 10 minut.

Wydać gorące na stół, (można półmisek udokorować kiszonym ogórkiem).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Rolady ze schabu

 

SKŁADNIKI:

 

1 kg schabu z dzika (może być wieprzowy)

marynata do dzika

20 średnich pieczarek

8 małych cebulek czosnkowych

2 łyżki masła

10 dkg twardego żółtego sera

4 łyżki oliwy

1/2 szklanki czerwonego wina

1 szklanka czystego bulionu

4 łyżki sosu worcestershire

1/2 łyżeczki zielonego tabasko

5 ziaren jałowca

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka majeranku

sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody.

Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na dwa dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed dalszą obróbką (powinno dojść do temperatury pokojowej), osączyć i pokroić na 5 kawałków.

Kawałki mięsa rozkroić w połowie nie dokrawając do końca (na motyla) i rozbić delikatnie mięso tłuczkiem do grubości około 1cm.

Cebulę pokroić w talarki. Grzybom wyjąć nóżki i 5 szt pokroić (resztę odłożyć). Ser pokroić w paski.

Posmarować płaty mięsa sosem worcestershire, skropić tabasko i oprószyć suchymi przyprawami dodając rozgniecione ziarna jałowca.

Nałożyć cebulę, ser i pieczarki, zrolować i obwiązać sznurkiem.

Na patelni silnie rozgrzać masło i oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron (aby się "zamknęło").

Nóżki pieczarek gotować w bulionie (do odparowania połowy płynu. Na koniec gotowania dodać wino i tłuszcz od smażenia, więcej nie gotować, przecedzić przez sitko, (jest to sos do podlewania pieczeni).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szynka z dzika

pieczona ze śliwkami

 

SKŁADNIKI:

 

Mięso:

2 kg szynki z dzika bez kości

1/5 kg wędzonego boczku z dzika lub wieprzowego

 

...inne składniki:

 

marynata do dzika

1/10 kg suszonych śliwek

3 ząbki drobno posiekanego czosnku

1 łyżka świeżo grubo mielonego pieprzu

1 łyżeczka rozgniecionych jagód jałowca

1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 g.)

1 kieliszek jałowcówki lub żubrówki (50 g.)

2 łyżki mąki żytniej

4 łyżki smalcu

sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody.

Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć, rozciąć delikatnie tworząc „kieszeń”, i włożyć wypestkowane śliwki, posiekany czosnek, rozgnieciony jałowiec i pokrajany w kawałki boczek, obwiązać białą bawełnianą nicią, natrzeć pieprzem i oprószyć mąką.

Na patelni silnie rozgrzać połowę smalcu i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia (lub brytwanny), włożyć resztę smalcu i polać połową szklanki gorącej wody, piec pod przykryciem, polewając winem i wytworzonym sosem, przez około 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie, na samym końcu dodać jałowcówkę lub żubrówkę. Po upieczeniu szynki, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso jeszcze około 15 minut (mięsko „dojdzie” i będzie bardziej soczyste).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------