Facebook
Liczba odwiedzin

Dzisiaj: 94
W sumie: 67447

Kalendarz

Faza księżyca

 

Udziec z jelenia

pieczony w sosie pieprzowym ze śliwkami

 

SKŁADNIKI:

Mięso:

2 kg udźca z jelenia z kością

 

...inne składniki:

 

marynata do sarniny

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu

1 łyżka ziaren białego pieprzu

1 łyżka ziaren zielonego pieprzu

1/10 kg suszonych śliwek

1 kieliszek jałowcówki lub żubrówki (50 g.)

1/4 litra czystego bulionu z kości

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany

sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody.

Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Do nagrzanego (250 st. C) piekarnika włożyć kość i opiekać ją aż będzie ciemno-brazowa. Przełożyć kość do garnka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do odparowania połowy płynu (szumując).

Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć i naszpikować pokrajanym czosnkiem.

Na patelni silnie rozgrzać połowę masła, dodać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia (lub brytwanny), włożyć resztę masła i polać połową gorącego bulionu, piec pod przykryciem, polewając wytworzonym sosem, przez około 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Wyjąć mięso z brytwanny i pokroić w plastry (w poprzek włókien) o grubości około 2 cm.

Namoczyć (12 godzin) pieprz w ziarnach w 1/2 litra osolonej wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin (aż do odparowania połowy płynu), w połowie gotowania wrzucić wypestkowane i drobno posiekane śliwki a na sam koniec gotowania wlać kieliszek jałowcówki (lub żubrówki).

Wytworzonym z mięsa, gorącym sosem, zahartować śmietanę i połączyć z resztą sosu z mięsa i wywarem pieprzowo - śliwkowym (nie gotować), doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.

Obniżyć w piekarniku temperaturę do 100 st. C., pokrajane mięso włożyć do sosu i trzymać w piekarniku około 20 minut.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Łopatka lub karkówka

z jelenia,

pieczona w sosie chrzanowym

 

SKŁADNIKI:

Mięso:

2 kg łopatki lub karkówki z jelenia

1/4 kg wędzonego tłustego boczku z dzika lub wieprzowego

 

...inne składniki:

 

marynata do sarniny

4 łyżki startego chrzanu

4 ząbki czosnku

4 łyżki masła

2 łyżki oleju

1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany

sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody.

Mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć i naszpikować pokrajanym czosnkiem i natrzeć pieprzem.

Boczek pokrajać w cienkie plastry i obłożyć nim mięso (boczek można przypiąć do mięsa szpilami kucharskimi ale najlepiej jest całość obwiązać szpagatem lub bawełnianą białą nicią) i oprószyć mąką. Na patelni silnie rozgrzać połowę masła, dodać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ognio-trwałego naczynia (lub brytwanny), włożyć resztę masła i polać połową szklanki wrzącej wody, piec pod przykryciem, polewając wytworzonym sosem, przez około 2 godziny, dodać chrzan i piec jeszcze około pół godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

Wyjąć mięso z brytwanny i pokroić w plastry (w poprzek włókien) o grubości około 2 cm.

Wytworzonym gorącym sosem, zahartować śmietanę i połączyć z resztą sosu (nie gotować), doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.

Obniżyć w piekarniku temperaturę do 100 st. C., pokrajane mięso włożyć do sosu i trzymać w piekarniku około 15 minut.